• Maatwerk
  • Direct contact
  • Snelle levering

Overkapping dichtmaken?

Geplaatst: 24-07-2024
Door: Roy

Categorie: Algemeen

Wil je het hele jaar door kunnen genieten van je buitenruimte, ongeacht het wisselvallige weer in Nederland? Het dichtmaken van je overkapping of veranda is de perfecte oplossing. Je houdt veel beter de warmte binnen en kunt in alle seizoenen genieten van je terras. Maar hoe pak je dit aan? Mag je überhaupt een overkapping dichtmaken, en zo ja, aan welke kant kun je dit het beste doen?

Ontdek in deze blog alles wat je moet weten over het dichtmaken van je overkapping. We bespreken de verschillende manieren om je terrasoverkapping dicht te maken, zoals het gebruik van screens, verandazeilen, buitengordijnen en schuifwanden, en de voordelen die deze opties bieden.

Mag je een overkapping dichtmaken?

Staat je overkapping op je achtererf? Dat is meestal geen probleem, want voor overkappingen aan de achterkant van je huis heb je vaak geen vergunning nodig. Staat je overkapping aan de zijkant of voorkant van je woning? Neem dan eerst contact op met je gemeente om te informeren naar de regels en of je een vergunning nodig hebt.

 

 

Voorkant of zijkant dichtmaken?

Zowel de voor- als zijkant van je overkapping kun je volledig of gedeeltelijk dichtmaken. Hieronder leggen we uit wat de voordelen zijn van het dichtmaken van de zijkant en voorkant van je overkapping, veranda of pergola.

Zijkant overkapping dichtmaken

Door de zijkant van je overkapping dicht te maken, houd je veel wind, regen en kou buiten. Dit kan met één of twee zijspieën of zijwanden, waardoor je van een open overkapping een halfgesloten buitenruimte maakt. Zo creëer je een gezellige en knusse plek waar je heerlijk kunt ontspannen, ongeacht het weer.

Voordelen van het dichtmaken van de zijkant:

  • Bescherming tegen wind en regen: je creëert een beschutte plek waar je minder last hebt van wind en regen.
  • Beter warmtebehoud: de warmte van een terrasverwarmer blijft beter behouden, wat het gebruikscomfort verhoogt.
  • Meer privacy: gesloten zijwanden bieden meer privacy in je buitenruimte.

Voorkant overkapping dichtmaken

Als je een echte ‘buitenkamer’ wilt maken, dan kun je ook de voorkant van de overkapping dichtmaken. Dit kan bijvoorbeeld met een schuifdeur of een screen. Door de voorkant dicht te maken kun je zelfs op koude winterdagen buiten zitten.

Voordelen van het dichtmaken van de voorkant:

  • Bescherming tegen wind, regen en kou: je wordt in de buitenruimte volledig beschermd tegen wind, regen en kou.
  • Verlengde gebruiksduur: je kunt ook in de winter of op koude avonden buiten zitten.
  • Beter warmtebehoud: de warmte blijft nog beter behouden als je zowel de zijkanten als de voorkant dichtmaakt.

Een zij- of voorkant dichtmaken van een overkapping kan op verschillende manieren: met bijvoorbeeld screens, glas, buitengordijnen en zeilen. Lees snel verder om de verschillen te ontdekken.

5 manieren om je terrasoverkapping dicht te maken

Het dichtmaken van een overkapping kan op verschillende manieren en met diverse materialen, waaronder hout, kunststof en glas. Een overkapping dichtmaken met hout geeft een warme en natuurlijke uitstraling, perfect voor een landelijke sfeer. Als je liever een tijdloze look wilt, is een glazen schuifwand een goede keuze vanwege zijn strakke en moderne uitstraling.

Wanneer je een volledige wand wilt creëren en toch natuurlijk licht wilt behouden, zijn glas of kunststof goede opties. Glas laat mooi licht binnen en geeft een gevoel van ruimte en transparantie. Kunststof is een goede keuze vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid, waardoor het geschikt is voor diverse situaties.

Nu je meer weet over de verschillende materialen, kunnen we kijken naar 5 manieren om je terrasoverkapping af te sluiten:

  1. Screens
  2. Verandazeil
  3. Buitengordijn
  4. Zijspie
  5. Schuifwand

1. Overkapping dichtmaken met screens

Een populaire manier om een overkapping dicht te maken is het gebruik van screens. Vooral als je veel last hebt van wind is een screen een goede optie. Screens zorgen niet alleen voor beschutting, maar ook voor beter behoud van warmte. Onze screens zijn gemaakt van polyester, waardoor ze een gladde en strakke uitstraling bieden. Wij bieden screens op maat aan in diverse kleuren.

Als je liever grover materiaal hebt, of meer kleuropties wilt, bieden we ook doeken op maat in zeven stijlvolle kleuren. Hoe donkerder de kleur van het screen of doek, hoe beter je van binnen naar buiten kunt kijken en hoe meer warmte je tegenhoudt in de zomer. Screens bieden iets beter zicht van binnen naar buiten dan doeken, maar beide opties zijn geschikt om wind tegen te houden en warmte binnen te houden.

2. Overkapping dichtmaken met zeil

Je kunt ook de zijkant van je overkapping dichtmaken met een zeil. Een verandazeil biedt een flexibele afscherming voor je overkapping. Het is een eenvoudige oplossing: rol het zeil uit als het regent of waait voor bescherming, en rol het weer op bij zonnig weer. Het zeil is meestal gemaakt van flexibel en transparant materiaal, zoals polyester. Doordat het zeil gemakkelijk kan worden verwijderd of opgerold wanneer het niet nodig is, vormt dit een perfecte seizoensgebonden oplossing.

3. Overkapping dichtmaken met buitengordijnen

Een andere veel gebruikte en goedkope manier om terrasoverkappingen dicht te maken is met een buitengordijn. Buitengordijnen houden zowel de zon als de wind tegen, terwijl ze toch voldoende lichtinval en uitzicht van buitenaf behouden. Ook zorgen ze voor net dat beetje extra privacy. Gezien ze van gaasachtig materiaal zijn gemaakt, laten ze gewoon frisse lucht door. Deze optie is dus vooral geschikt voor de zomer, om het felle zonlicht van bijvoorbeeld laagstaande zon tegen te houden.

Naast traditionele gordijnen bieden wij ook rolgordijnen en vouwgordijnen voor buiten aan. Rolgordijnen bestaan uit een enkel stuk stof dat strak opgerold wordt, terwijl vouwgordijnen uit horizontale panelen stof bestaan die zich opvouwen wanneer ze omhoog worden getrokken.

Wist je dat onze Shadow Comfort® buitengordijnen bovendien zijn gemaakt van hoogwaardig UV gestabiliseerd waterdoorlatend HDPE materiaal? Hierdoor kunnen onze gordijnen het hele jaar door buiten blijven hangen!

4. Overkapping dichtmaken met zijspie

Als je slechts een deel van de zijkant van je overkapping wilt afsluiten, is een zijspie een handige oplossing. Een zijspie is een kleine zijwand die direct aan de bovenkant van je terrasoverkapping wordt geplaatst. Deze eenvoudige en voordelige optie helpt om de wind in de bovenhoek buiten te houden.

5. Overkapping dichtmaken met glazen schuifwanden

Tot slot is het ook mogelijk om glazen schuifwanden te gebruiken om je overkapping dicht te maken. Dit is een van de meest praktische en mooie oplossingen. Een glazen schuifwand laat veel natuurlijk licht binnen en biedt een prachtig uitzicht op je tuin, waardoor je het buitengevoel naar binnen haalt en een open, lichte sfeer creëert. Met glazen schuifwanden kun je eenvoudig bepalen of je de overkapping open of dicht wilt houden, waardoor je flexibel bent in het gebruik van je buitenruimte.

Een nadeel aan deze optie is de prijs. Het dichtmaken van een overkapping met bijvoorbeeld een verandazeil, screens of buitengordijnen is vele male voordeliger dan het plaatsen van een glazen schuifwand.

Advies nodig van een specialist?

Als je nog niet zeker weet of je de overkapping aan één kant wilt afsluiten, of misschien wel aan alle kanten, en als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste materialen, dan staan we voor je klaar. We helpen je graag de beste opties te verkennen voor jouw situatie. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor vragen of meer informatie over het afsluiten van je overkapping!

 

Blog overzicht