• Maatwerk
  • Direct contact
  • Snelle levering

10 tips om de inkijk in je tuin te verminderen

Geplaatst: 18-07-2024
Door: Roy

Categorie: Algemeen

Een lekker kopje koffie in de vroege ochtendzon, pootjebaden in het zwembadje of gezellig barbecueën met vrienden; Nederlanders vertoeven graag in de tuin. Maar hoe fijn je tuin ook is, niet iedereen hoeft ervan mee te genieten. Heb jij last van pottenkijkers en wil je meer privacy creëren in je tuin? We hebben tien mogelijkheden op een rij gezet waarmee je de inkijk in je tuin kunt verminderen.

1. Scherm je hekwerk af met doek   

Met een hekwerk houd je ongenode gasten op een veilige wijze op afstand. Helaas is niet elk hek geschikt voor het creëren van privacy. Veel hekken bieden namelijk doorkijk. Doorkijk los je eenvoudig op door je hekwerk te voorzien van een privacydoek. Dit doek heeft een hoge dichtheid en is ‘zichtremmend’ waardoor je je tuin kunt afschermen tegen inkijk. Bijkomend voordeel: je bent meteen beschermd tegen zon en wind. Een privacydoek wordt ook wel zichtdoek, winddoek, schuttingdoek of windbreekgaas genoemd.

 

 

2. Decoreer je dubbelstaafmattenhek met vlechtmatten

Heb jij een dubbelstaafmattenhek als tuinafscheiding? Decoreer het dan met vlechtmatten. Een dubbelstaafmattenhek is sterk, duurzaam en modern en daarom zeer populair in de Nederlandse tuinen. Het hek heeft echter een grote maaswijdte waar je gemakkelijk doorheen kunt kijken. De kunststof stroken van een vlechtmat passen precies tussen de staven van het hek, waardoor je op een creatieve manier inkijk in je tuin kunt verminderen.  

3. Scherm je terras af met een schaduwdoek

Hoe goed je het ook met je buren kunt vinden, ze hoeven niet precies te zien wat er op je bordje ligt. Op het terras in je tuin is extra privacy daarom geen overbodige luxe. Wil je jouw terras afschermen tegen inkijk, dan kun je gebruikmaken van schaduwdoeken. Deze flexibele doeken worden over een tuinterras gespannen en kunnen niet alleen zon en wind weren, maar ook nieuwsgierige blikken van bovenaf.

4. Creëer een beschut plekje met een parasol

Een schaduwdoek is eenvoudig aan een gevel of schutting te monteren. Wil je toch iets meer gemak, bijvoorbeeld omdat je snel een beschut plekje wilt creëren? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een parasol op je terras. Een parasol is een snelle, maar efficiënte manier om de inkijk in je tuin te verminderen. Een groot voordeel van een parasol is dat deze gemakkelijk te verplaatsen is. Uiteraard kan deze ook in combinatie met een schaduwdoek worden geplaatst.

5. Hang buitengordijnen in je overkapping

Ben je de gelukkige eigenaar van een overkapping? Dan heb je de inkijk in je tuin voor een groot deel al verminderd. Voor meer privacy onder de overkapping kun je gebruikmaken van speciale buitengordijnen. Deze gordijnen zijn de perfecte aanvulling op je overkapping. Niet alleen creëer je hiermee een sfeervolle zitplek, ook wordt de inkijk van de zijkant aanzienlijk verminderd. Geen fan van traditionele gordijnen? Er zijn ook rolgordijnen voor buiten en vouwgordijnen voor buiten.   

6. Bouw een pergola tegen inkijk van bovenaf

Klimplanten, een schaduwdoek of harmonicadoek; je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het bevestigen aan een pergola. Een pergola is dan ook het ideale middel tegen inkijk van bovenaf. De constructie van deze losstaande, open overkapping bestaat uit staanders en latten. Langs deze constructie kunnen klimplanten groeien, die voor een groot deel het zicht van bovenaf blokkeren. Wil je direct de inkijk verminderen? Kies dan voor een pergola met doek.

7. Maak gebruik van grote vazen en potten

Wie vooral houdt van natuurlijke elementen in de tuin, kan met een beetje creativiteit veel inkijk verminderen. Met kleine bomen, hoge planten en siergrassen kun je een groot deel van je terras afschermen. Gebruik hiervoor grote bakken, vazen en potten. Zeker als je niet veel ruimte hebt of wanneer je tuin voor een groot deel betegeld is, zijn deze hulpmiddelen je beste vrienden. Deze tip is tevens goed toe te passen wanneer je de inkijk in je voortuin wilt verminderen.

8. Zorg voor niveauverschillen in de tuin om inkijk te beperken

Een leef- of zitkuil ken je misschien van de woningtrends uit de jaren zeventig, maar wist je dat steeds meer tuineigenaren kiezen voor een dieper terras? Een verlaagd zitgedeelte is niet alleen heel sfeervol, maar kan ook de inkijk van de zijkant beperken. En vergeet je parasol of schaduwdoek niet.

9. Wees creatief met je schutting

Een schutting is in Nederland de bekendste tuinafscheiding. Ben je ook van plan om de inkijk met een schutting te verminderen, maar vind je een gewone schutting maar saai of ben je bang dat deze alsnog te veel inkijk geeft? Naast een schuttingdoek kun je kiezen voor verschillende klimplanten, waarmee je de inkijk in je tuin vermindert. Ideaal wanneer je meer groen in je tuin wilt. Liever geen klimplant, probeer dan eens een leuke hangplant of gebruik leuke decoratieve objecten. Wees creatief!

10. Tijdelijk meer privacy in de tuin? Denk eens aan een partytent

Wil je de inkijk van buren tijdelijk beperken, bijvoorbeeld wanneer je een feestje hebt? Denk dan eens aan een partytent. Een tent is misschien niet de meest voor de hand liggende oplossing wanneer je meer privacy in je tuin wilt, maar biedt wel uitkomst als tijdelijk alternatief voor schaduwdoeken of een pergola.

Meer tips om je tuin af te schermen tegen inkijk?

Heb je na het lezen van onze tips nog vragen? Neem gerust contact op met de specialisten van Nettenverkoop. Zij geven graag advies op maat en vertellen je meer over de mogelijkheden, zodat je je tuin succesvol kunt afschermen tegen inkijk. 

 

Blog overzicht